вторник, 12 апреля 2022 г.
პ ა ს კ ა (2022 წელი)
პ ა ს კ ა (2022 წელი)
ინგრედიენტები:
ცომისათვის
კვერცხი 5 (ცალი)
შაქარი 300 გრ.
კარაქი 100გრ.
არაჟანი 4 ჩ/კ
ფქვილი 650 გრ.
რძე 150 მლ.
(ზეთი დაახლოებით 100 გრამი)
აპორა
რძე 100 მლ.
დროჟი 4ჩ/კ
ფქვილი 100 გრ.
შაქარი 1 ჩ/კ
მარილი მწიკვი
სუნელები
მუსკატი, მიხაკი, დარიჩინი, ჯავზი, ილი, კარდამონი (გემოვნებით, სურვილისამებრ შეგიძლიათ რომელიმე ინგრედიენტი ამოაკლოთ ან რომელიმე დაუმატოთ) ჩემს პასკას ეს ყველა სუნელი აქვს და კიდევ აქვს ერთი ლიმნის ცედარა, ყველა ამ სუნელს გავცრით და ვუმატებთ ერთ ჩაის კოვზ ძალიან ძვირფას კონიაკს ან ვისკის თუ არ გვაქვს მაღალი ხარისხის ჯობია საერთოდ არ გამოვიყენოთ.
ქიშმიში დაახლოებით 1ჩ/ჭიქა
ცუკატები (სურვილით)
ნიგოზი (სურვილით)
მომზადების წესი:
პასკის გამოცხობისთვის რამდენიმე დღით ადრე უნდა მოვემზადოთ, წინასწარ მოვიმარაგოთ ფორმები რაშიც უნდა გამოვაცხოთ, ერთი დღით ადრე გავარჩიოთ ქიშმიში, გავრეცხოთ და გავაშროთ.
პირველ რიგში ვამზადებთ აპორას რძეს გავათბობთ, დავამატებთ დროჟს, ფქვილს შაქარს და მარილს დავახურავთ ცელოფანს დავდგავთ თბილ ადგილას. ასაფუებლად დაჭირდება 10 - 12 წუთი.
შემდეგ კვერცხის გულებისაგან და შაქრისაგან მოვამზადოთ გოგლი მოგლი, დავუმატოთ არაჟანი. რძე გავათბოთ ისე რომ თითს არ გწვავდეს დამატოთ გამდნარი და გაგრილებული კარაქი, დავუმატოთ წინასწარ გამზადებული სუნელები და ცედრა, ავურიოთ კარგად და ჩავასხათ გოგლი მოგლიში. ქიშმიში არა ! ! !
ფქვილი რაც დაგვჩა მოვათავსოთ მოსაზელ თასში დავასხათ აფუებული აპორა და დავიწყოთ ზელა, დავამატოთ უკვე გამზადებული გოგლი მოგლი ნელ- ნელა. გავაგრძელოთ ზელა. არ ვამატებთ ფქვილს. როგორი ცომიც მოიზილება მოვაგუნდაოთ { ცომი ეკრობა ხელას და გავს ხაჭაპურის ცომს, არ შეგვეშინდეს} დავაფაროთ ცელოფანი, სამზარეულოს ტილო, თბილი პლედი და დავდგათ თბილ ადგილას, ასაფუებლად დაჭირდება დაახლოებით 1 სთ. აღნიშნული დროის გასვლის შემდეგ გადავზილოთ და ფრთხილად შევაზილოთ ზეთი, ქიშმიში, მოვაგუნდაოთ ისევ და გავაჩეროთ იგივე პირობებში 1 სთ. დროის გასვლის შემდეგ ამოვაგუნდაოთ პატარა გუნდები ზეთში დავისველოთ ხელი, ლამაზი გუნდები გამოვა ასე მოვათავსოთ საცხობ ფორმებში ისე რომ დაიფაროს ფორმის 1/3 ნაწილი და ცოტა მეტი, გაროხის ფორმებში კარგი იქნება თუ მოვათავსებთ 350 გრ. ჩავრთოთ ღუმელი გასახურებლად, დაველოდოთ 30 - 40 წუთი ცომი ისევ ამოფუვდება და სურვილისამებრ გადავუსვათ კვერხის გული (ან არ გადავუსვათ და შემდეგ თეთრი მინანქრით მოვრთოთ.) ამასობაში ღუმელიც გახურდება ვაწყობთ პირველ პოზიციაზე, 150 გრადუსზე 30 წუთი და შემდეგ ავუწიოთ 180 გრადუსზე ვაცხობთ 30 წუთი. 5 წუთი ჩავურთოთ კონვექცია,
პასკა
მზადაა
ცომი უნდა გამოვიდეს 1600 გრამი.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий